Cercar
Teatre Xesc Forteza. Context territorial

El Teatre Municipal Xesc Forteza estÓ ubicat al nucli antic de la ciutat de Palma, al barri de la Calatrava, prop de la porta del Camp i del Baluard del PrÝncep, exactament entre el carrer dels Blanquers i el de la Calatrava. Davant l'entrada principal del Teatre hi ha la plaša que dona nom a l'adreša del teatre: plaša de Miquel Maura,1.

La Calatrava Ús un dels barris mÚs caracterÝstics de la nostra ciutat. El nom deriva de l'establiment a la zona dels cavallers de l'orde de la Calatrava a l'edat mitjana, poc desprÚs de la conquesta catalana de 1229. DesprÚs de la conquesta l'aspecte de la barriada encara es caracteritzava per la presŔncia de grans espais oberts dedicats a l'agricultura. A partir de la fundaciˇ del monestir de Santa Clara el 1256 s'iniciÓ un continuat procÚs d'urbanitzaciˇ, es repartiren solars i s'obriren nous carrers amb una estructura de tipus g˛tic.

Al final dels segle XIII un fet important marcÓ l'evoluciˇ futura del barri: el rei Jaume II disposÓ que tots els jueus de la ciutat passassin a la Calatrava, on havien de tenir el call.

MÚs tard, al llarg del segle XV, s'hi desenvolupÓ la industria d'adobar pells, la qual configurÓ l'estructura del barri fins ben entrat el segle XX.

En la segona meitat del s.XX el barri va viure un abandonament progressiu que es va poder aturar grÓcies a l'impuls dels ve´nats i als plans de rehabilitaciˇ:Pla general d'ordenaciˇ urbana, actuacions urbanÝstiques i pla especial de reforma interior.

L'edifici on estÓ situat el Teatre havia de ser un gran centre social per a dinamitzar el barri. Aaquesta era la intenciˇ dels ve´nats, els quals tenien molt d'interŔs a remodelar i embellir la barriada. Es va fer un projecte per a construir el Centre CÝvic de la Calatrava , el qual va acabar finalment en un sol edifici amb dos equipaments: el Teatre Xesc Forteza i el Centre Cultural de la Calatrava.

El Centre Cultural es va convertir en el Conservatori Municipal Elemental de M˙sica de Palma, el qual fou inaugurat el 10 d'octubre de 2006.Galeria multimedia
Imatges
xesc forteza_contexte territorial_1 xesc forteza_contexte territorial_2

Data darrera modificaciˇ:16 de desembre de 2014

© Cultura Carrer de l'Almudaina 7-A. 07001 Palma (Illes Balears) TelŔfon: 971720144 | Fax: 971716474 Correu electr˛nic: cultura@palma.cat