Cercar
Arxiu Municipal - Can Bordils
Arxiu_sala_buidaL'Arxiu Ús viu!HORARI D'ATENCIË AL P┌BLIC (CONSULTA EN SALA)

 • De dilluns a divendres: amb cita prŔvia


arxiu@palma.cat


MÚs informaciˇ a cultura.palma.cat


Hist˛ria de l'edifici

Can Bordils estÓ situat en una de les principals cru´lles de la ciutat antiga. Els orÝgens de la casa es remunten, com a mÝnim, a l'Ŕpoca islÓmica. En temps de la conquesta cristiana de 1229 pertanyia a un jueu anomenat Maimˇ Beniferaix. Des del segle XV fou la casa dels Sureda-Zanglada. DesprÚs passÓ als Bordils (s. XVII-XIX) i, d'aquests, als Villalonga-Escalada (s. XIX-XX). Les dues finestres renaixentistes de la fašana estan decorades amb les armes dels Sureda i els seus successius enllašos amb els MoyÓ i els Zanglada.

Sobre la casa es recolza l'arc de l'Almudaina. Es correspon amb una de les portes de la ciutat romana (Palma). Restes de la murada romana es mostren descobertes a la fašana lateral de Can Bordils. Aquella ciutat originÓria pervisquÚ com un nucli tancat dins una ciutat islÓmica mÚs Ómplia, recinte conegut com a Almudaina, nom que pren del palau dels valÝs de Mayurqa.


Serveis principals
 • Atenciˇ a la ciutadania mitjanšant la solĚlicitud de cita a l'adreša de correu electr˛nic arxiu@palma.cat
  • Consulta en sala d'expedients de llicŔncies d'obres (1900-1991)
  • Consulta en sala d'expedients de llicŔncies d'activitats (1900-1996)
  • Consulta de documentaciˇ en fase hist˛rica
 • Sala d'exposicions de fons arxivÝstics municipals
 • Difusiˇ dels fons arxivÝstics municipals mitjanšant la publicaciˇ de la colĚlecciˇ R˙brica
 • AccÚs web als fons documentals digitalitzats


Altres dades d'interŔs:

Hist˛ria de l'Arxiu

Arran de la conquesta catalana de Jaume I d'Aragˇ de 1229, l'organitzaciˇ administrativa de l'illa de Mallorca es caracteritza per la instituciˇ de la Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca, que exercia jurisdicciˇ sobre tota l'illa i tenia la seva seu al mateix lloc que l'edifici de l'actual Ajuntament. Aquesta quedÓ abolida amb les reformes borb˛niques de 1718, quan es creÓ a la capital un ajuntament amb competŔncies ˙nicament sobre el mateix municipi. No obstant aix˛, davant la necessitat de fer front a alguns problemes d'Ómbit general (sanitat, quintes, abastaments, etc.) continuÓ funcionant com a instituciˇ representativa del Regne juntament amb els dos cÓrrecs de sÝndics forans, que es mantingueren fins a la implantaciˇ de la Diputaciˇ Provincial en el segle XIX.

L'any 1851, per disposiciˇ del Ministeri de Comerš, Instrucciˇ i Obres P˙bliques es creÓ l'Arxiu Hist˛ric de les Balears, que havia de custodiar tots els fons que pertanyien a l'antic Regne de Mallorca. AixÝ, al mateix edifici es mantingueren dos arxius, el pr˛piament municipal i el del Regne de Mallorca. Aquest darrer es traslladÓ a la Casa de Cultura el 1955.

L'Arxiu Municipal de Palma cust˛dia bÓsicament documentaciˇ sobre la ciutat des de 1718, encara que una part fa referŔncia a tota l'illa fins el 1836. TambÚ contÚ documentaciˇ de l'antiga Universitat perquŔ en el moment del trasllat dels seus fons es produÝ alguna confusiˇ i part dels fons quedaren a la casa consistorial. Al contrari, d'altres que eren pr˛piament municipals s'integraren amb els anteriors i es localitzen actualment a l'Arxiu del Regne de Mallorca.

L'Arxiu estiguÚ situat al tercer pis de l'Ajuntament, fins que el 1998 s'ubicÓ a la seu actual, l'edifici hist˛ric rehabilitat de Can Bordils, que compta amb dip˛sits d'arxiu, zones de despatxos, taller de restauraciˇ i sala de consulta de documentaciˇ per atendre les persones usuÓries.


Adreša
Carrer  de l'Almudaina, 9 Local:Can Bordils.
07001 Palma (Illes Balears)
Vegeu Google Maps Vegeu Google Maps
Dades de contacte
TelŔfon: 971 22 59 63
Fax: 971 22 59 36
Correu electr˛nic: arxiu@palma.cat

Galeria multimedia
Imatges
Arxiu_serveis Arxiu_hist˛ria Arxiu_Can Bordils

Data darrera modificaciˇ: 17 de febrer de 2022

© Cultura Carrer de l'Almudaina 7-A. 07001 Palma (Illes Balears) TelŔfon: 971720144 | Fax: 971716474 Correu electr˛nic: cultura@palma.cat